Google-näkyvyys verkkosivulle

Google-näkyvyys

Tässä artikkelissa kerromme kotisivujen optimoinnin tärkeydestä Google-haussa, eli hakukoneoptimoinnista.

Yritykset ottavat kotisivut yleensä toiselta yritykseltä, jotka lupaavat tehdä kotisivuistasi suurenmoiset ja hyvähän se on kunhan perusasiat ovat kunnossa.

Monikaan yrittäjä, joka haluaa itselleen laadukkaat kotisivut ei tiedä sitä, että kotisivuille pitää tehdä myös hakukoneoptimointi, joka tässä tapauksessa tarkoittaa Google-näkyvyyttä hakukoneilla. Eli kotisivujen sijoittumista Google-haussa.

Tämä optimointi pitää aloittaa jo sivujen suunnitteluvaiheessa ja toteuttaa sitä koko prosessin ajan. Näin saadaan yhdenmukainen jatkumo siitä miten sivut halutaan löytyvän Google-haulla. Toki tämän optimoinnin voi myös suorittaa jälkikäteen, mutta helpoin tapa on aloittaa se sivujen suunnitteluvaiheessa. Muista aina kysyä kotisivusi välittäjältä, tekeekö hän myös Google-optimoinnin sivuillesi?

Kukapa haluaisi sivut, jotka eivät löydy firman omalla nimellä Google-haun ensimmäiseltä sivulta. Näitäkin surullisia tapauksia on monia, joilla sivut ovat internetissä, mutta kukaan ei löydä niitä edes firman omalla nimellä Googlesta. Myös turvallisuusasiat ovat tärkeitä ottaa huomioon.

”Muista aina kysyä kotisivusi välittäjältä, tekeekö hän myös Google-optimoinnin sivuille?”

Google-näkyvyys verkkosivulle

Mitä tämä hakukoneoptimointi sitten on?

Optimointi aloitetaan suunnittelemalla hakusanatutkimus. Ilman hakusanatutkimusta ei voi tietää, mitä termejä asiakkaat käyttävät Googlettaessaan kyseisen palvelun yrityksiä.

Tämän jälkeen täytyy verkkosivujen sisältö kohdistaa näille hakusanoille. Hakusanoja käytetään alla mainituissa kohteissa, jotka kotisivusi tekijän tulee tehdä.

HTML META-TIEDOT

HTML meta-tiedoilla kerrotaan lisätietoja verkkosivusta. Nämä löytyvät aina HTML-dokumentin alkuosasta, head- tagien sisästä.

SIVUN OTSIKKO, ELI TITLE

Sivun otsikko näkyy lähdekoodissa <title> tagien sisässä. Tämä näkyy käyttäjille sivun otsikkona, joka näkyy myös selatessa Google-hakuja.

META-KUVAUS, ELI META-DESCRIPTION

Meta-description on Googlen hakutuloksissa sivun otsikon ja URL-osoitteen alla näkyvä kenttä. Sen sisältö ei suoraan vaikuta hakutuloksissa nousemiseen, mutta on hyvä paikka ”mainostaa” omaa verkkosivuasi.

VERKKO-OSOITE, ELI URL

Sivun verkko-osoite kertoo osaltaan hakukoneille sivuston sisällöstä, eli tällä on vaikutusta hakutuloksissa sijoittumiseen. URL-osoite auttaa ihmistä ymmärtämään verkkosivun rakennetta ja sisältöä.

OTSIKOT

Sivuston otsikot ovat myös hyviä paikkoja hakusanojen sijoittelulle, ja etenkin H1-tason otsikolla on todettu olevan myös suoraan vaikutusta sijoituksiin hakutuloksissa. Myös tason (h2-h6) otsikoilla voi jäsennellä tekstiä.

KUVAT

Kaikki kuvat pitää nimetä järkevästi, ei esim 12412.jpg tyylisiä nimiä kuvilla, vaan jos kuvassa on polkupyörä on kuvan nimi polkupyörä.jpg

Tärkeä tekijä kuvien hakukoneoptimoinnissa on ALT-teksti eli Alternative Text. Kuten nimi kertoo, on kyseessä vaihtoehtoinen teksti, jonka selain näyttää kävijälle, jos itse kuva ei jostain syystä ole saatavilla.

ALT-teksti, aivan kuten tiedostonimikin, lisää sekä kyseisen kuvan että kyseisen sivun relevanttiutta valitulle avainsanalle.

Kuvien koko… Mitä nopeampi sivusto, sen mukavampi sitä on käyttää. Siksi myös Google on ottanut sivuston latautumisajan osaksi algoritmiaan.

YHTEENVETO

MYÖS NÄMÄ TEKIJÄT TULEE OTTAA HUOMIOON SIVUJEN NÄKYVYYDEN KANNALTA

1. Sivuston teknisen toteutuksen tulee olla kunnossa.

2. Sivuston rakenteen tulee tukea hakukonenäkyvyyttä.

3. Sivuston sisällön tulee olla laadukasta.

4. Sivustolle täytyy olla ulkopuolisia linkkejä.

Näkyvyys Googlessa ei siis tule helposti ja sattumalta. Google-näkyvyys verkkosivulle on pitkä ja aikaa vievä prosessi, johon kannattaa panostaa. Hakukoneoptimointia pitää tehdä myös jatkossa, sillä Google päivittää hakualgoritmiaan vuosittain.

Google-näkyvyys